Îți dorești mai multe detalii? Sună la 0722.748.668 contact@vorbestedebine.ro

IULIE 2022 Vorbește de Bine #2: Coaching de public speaking în limba engleză

Bine ai venit!

Sunt Răzvan Ropotanformator acreditat, pedagog cu diplomă și actor. Îți mulțumesc că îmi ești alături în explorarea dezvoltării abilităților de vorbit în public.

Ești în fața episodului #2 din newsletter-ul „Vorbește de Bine”, un newsletter pregătit cu grijă, plin de informații de folos. Implicarea își merită efortul: a existat mult entuziasm generat de apariția acestuia și suntem deja 350 în această comunitate de vorbitori de bine!

Acest newsletter a fost trimis în 12 iulie. Dacă dorești să primești mail-urile Vorbește de Bine la timp, te poți abona aici.

Ce se întâmplă în spatele scenei? Suntem 3 creativi: Răzvan, Cristina și Teodora. Lucrăm intens, cu pasiune, pentru a-l crea, dezvoltăm materiale originale și realizăm grafica personalizată.

Construim, în final, un material valoros, complet gratuit, de care să te bucuri și care să te ajute să îți atingi mai ușor obiectivele și să îți explorezi limitele. Te încurajăm să dai mai departe acest mail și cunoscuților tăi, cu siguranță le va fi de folos.

  P O V E S T E

În timpul unui atelier de storytelling pentru elevi pe care îl țineam la British Council, am întrebat participanții de ce copiii care se nasc în România nu încep să vorbească engleză, franceză sau mai știu eu – chineză.

Au venit câteva răspunsuri de tipul:
„copiii din România se nasc de la îngeri cu limba română în cap” (5 ani);
„copiii din România nu vorbesc alte limbi, decât româna, pentru că pe ei așa i-a învățat mama lor” (7 ani);
„copiii din România știu româna pentru că în jurul lor aud doar limba română” (7 ani);
au învățat de la părinți; mama mea e română și tata e englez; și acum eu știu și româneasca și englezeasca și cu tata vorbesc cumva și cu mama altcumva și așa ne înțelegem noi în familia noastră” (7 ani).

Așa și este, copiii au dreptate. Învățăm limba, inflexiunile ei (inclusiv aspecte ce țin de gramatică, fonetică și reguli de rostire) de la oamenii care sunt cel mai des în jurul nostru. Învățăm mai ales prin imitație, iar atunci când suntem mici (până la 7 ani) capacitatea noastră de a imita este extraordinară.

Dar atunci când crești? Mai avem, oare, această capacitate? Este adevărat că această super-putere se estompează, însă ea există în continuare acolo. E minunat, totuși, că noi, adulții, avem și alte unelte pe care să ne bazăm. 

Dorești un program de Coaching 1:1 pentru public speaking în limba engleză?

P R A C T I C Ă

Iată 5 idei pentru cum ai putea să vorbești mai bine în limba engleză:

#1 Dive into the culture

Mulți tineri din generația mea spun și acum că au învățat limba engleză de la Cartoon Network pe vremea când desenele nu erau dublate. Expunerea la o limbă străină fără subtitrare sau dublaje ajută mult.

Așa că:
ascultă podcast-uri în limba engleză (de exemplu Radiolab – ai aici episodul meu preferat (este din 2007!) sau Beautiful Anonymous al lui Chris Gethard – ai aici o selecție a celor mai bune episoade).

urmărește filme în limba engleză fără subtitrare.
Dacă nu ești obișnuit, la început o să ți se pară că nu înțelegi, că nu auzi cum trebuie sau că pierzi elemente esențiale din limbaj. Sfatul meu este să aștepți măcar 10 minute. Vei intra în atmosfera și acțiunea filmului și nu te vei mai concentra pe faptul că îl vezi într-o limbă străină.

Dacă ești un începător în limba engleză – poți urmări filme sau asculta podcast-uri mai ușor de înțeles. Chiar și așa, cu destul de multă reziliență, vei fi nevoit să faci asocieri, astfel încât vei fixa mult mai repede vocabularul de bază al limbii engleze.

Nu uita: pentru a vorbi bine în limba engleză, este important să gândești în limba engleză.

Dacă faci traduceri în timp ce vorbești, vei avea multe pauze și blocaje, căutând cuvintele potrivite, în loc să transmiți mesajul dorit.

#2 Vorbește cu un nativ

Mai ții minte ideea că învățăm să pronunțăm prin imitație? Ei bine, nimic nu se compară cu o persoană care îți vorbește direct, nemijlocit. Dacă nu găsești un vorbitor nativ, poți încerca să faci asta cu cineva care cunoaște foarte bine limba engleză și care pronunță cât mai bine sunetele limbii respective. Chiar dacă nu sunt atât de eficiente ca atunci când eram mici, forțele de imitație sunt încă prezente.

Dovadă stă faptul că laringele nostru se mișcă în mod subtil într-o manieră similară cu a unei persoane care vorbește în fața noastră. Nu mă crezi? Îți poți da seama de acest lucru, atunci când ai în față o persoană răgușită. Îți vine tot timpul să-ți „dregi vocea”, nu-i așa, chiar dacă nu ești tu cel răgușit.

Așa că, să vorbești cu un nativ chiar de la începutul învățării limbii întregește conceptul de „baie de limbă” – acest mod de a te imersa cu totul învățând. Trebuie să știi că aceasta este o modalitate din ce în ce mai folosită în învățarea limbilor străine și este folosită de aproape un secol în metodologia Waldorf.

Așadar, întâlnește-te cu o persoană care, fie cunoaște limba foarte bine, fie este născut în Anglia sau America și cu care să vorbești doar în limba respectivă, măcar o dată sau de două ori pe săptămână.

Mărturie că aceasta e cea mai bună metodă de a vorbi într-o limbă străină stă și un bun prieten de-al meu care s-a văzut nevoit să se mute în Franța. Nu cunoștea deloc franceza și a fost destul de stresat de acest aspect înainte să plece. Deși a studiat o grămadă de cărți și făcea lecții pe diferite aplicații, la plecare nu am reușit să purtăm un dialog în franceză și spunea că pur și simplu nu are talent. Colegul meu avea talent, dar folosea metodele greșite.

La o lună distanță, timp în care a stat permanent în Paris, colegul meu cunoștea la nivel conversațional limba franceză. Wow! Într-o lună. De la 0 la nivel conversațional. Ce e de reținut de aici? Că pentru a învăța o limbă trebuie să ne aruncăm cu totul în cultura acelei țări, să ne imersăm ca într-o baie caldă.

Nu uita: pentru a vorbi bine în limba engleză, trebuie să gândești în limba engleză.

#3 Prinde sunetele specifice limbii

Ok, până aici ajungem undeva cu picioarele pe Pământ. Te vei putea înțelege cu un amic de-al tău din altă țară sau vei reuși să spui un banc în limba engleză în tabăra de ski din Italia, poate chiar snoave, istorioare.

Dacă ai de ținut discursuri publice (se pun și cele de la birou) în limba engleză, cu siguranță nu vrei să faci ca Iliescu cu al lui „ză dacs cam from ză tracs”:

Pentru asta există așa-numitele „mouth-twisters”.

Trebuie să știi că fiecare limbă are sunete specifice. Pentru a le putea pronunța corect, limba și laringele trebuie să stea în poziții ne-exersate până atunci.

Vei avea nevoie de aceste frământări de limbă pentru a reuși să exersezi (ca pe o gimnastică) sunetele specifice limbii engleze. Pe unele: the în loc de ză și „ar” în loc de „arrr” le poți descoperi și în pagina de Resurse a site-ului meu.

Pentru rezultate mai bune, îți poți lua un coach personal care să îți ofere feedback profesionist în legătură cu pronunția ta.

Un alt sfat folositor? Citește cu voce tare o carte sau articolele tale preferate din limba engleză. Poți să te prefaci că ești David Attenborough și citește cu intonație fiecare frază.

#4 Vocabular esențial și apoi gramatică 
Un plus de corectitudine și de claritate îți vor aduce gramatica și exersarea constantă a folosirii verbelor neregulate (those irregular verbs!), a folosirii trecutului (been there, done that). Însă nu pune asta înaintea pașilor de mai sus.

Este posibil să te simți descurajat studiind gramatica limbii engleze. Pașii firești sunt: vocabular de bază – vorbește cu un nativ / încearcă să te exprimi – sunetele specifice – și abia apoi elementele de gramatică. Le poți descoperi cu un ochi mult mai treaz după ce ai parcurs ceilalți pași.

Dacă nu mă credeți pe mine, poate îl credeți pe Johnny Harris. Dar, bineînțeles… pentru a vorbi bine în limba engleză, trebuie să… știi tu…  

#5 Consecvență și iterație
 
Să vorbești bine într-o limbă străină este greu și e un drum plin de provocări. Dacă lucrezi mult în primele zile și apoi din ce în ce mai rar, vei avea prea puține reușite care să te motiveze să mergi mai departe și o să ți se pară că e prea mare efortul.

Sfatul meu ar fi să introduci astfel de practici în ritmul zilelor tale pentru a te asigura că faci progrese. Astfel, 10 minute pe zi de astfel de practici te vor duce treptat către ceea ce dorești: vorbirea fluentă.

Deci, ce ai de făcut?

  1. Ascultă, vizionează și citește în limba engleză. Fără subtitrare. 
  2. Caută un bun vorbitor de limbă engleză, împrietenește-te și vorbește măcar o dată pe săptămână cu el. Măcar o oră. Sau ia un coach pentru asta.
  3. Fă câteva exerciții de rostire în limba respectivă pentru a te asigura că începi să cuprinzi sunetele specifice unei limbi străine. Citește cu voce tare.
  4. Ia-ți un profesor sau un coach care să te învețe cum să eviți să faci dezacorduri și să cunoști mai bine cum să folosești verbele la trecut.
  5. Include aceste practici în ritmul zilei tale, astfel încât să îți vină natural să le realizezi.

Dorești un program de Coaching 1:1 pentru public speaking în limba engleză?

P E N T R U   C O P I I

Copiii sub 7 ani sunt atât de disponibili în a învăța o limbă străină! Vorbiți cu ei în limba engleză, măcar câte 10 minute pe zi.

Spuneți poveștile preferate în limba engleză. Este posibil ca unii să protesteze (spunând că nu înțeleg nimic), dar dacă reușiți să instaurați acest exercițiu de reziliență, le veți face un mare serviciu pentru viitor. Dacă nu stăpâniți prea bine sunetele limbii engleze, este bine să aveți în vedere să le îmbunătățiți. Copiii imită tot – inclusiv greșelile! 🙂

Este bine ca, din când în când, să îi expuneți și pe ei la limba engleză (fără traduceri sau dublaje, potrivite vârstei, desigur) sau la poezii – nursery rhymes sau lymericks sunt foarte bune pentru început. Dacă le învățați împreună cu ei, le pot rosti cu bucurie.

Cu toate acestea, în experiența mea, am întâlnit adesea părinți care s-au plâns de faptul că ai lor copii nu vorbesc înapoi sau nu rostesc mai nimic în limba engleză. Să nu vă fie teamă de ceea ce experții au numit „The silent period”.  
 

„Teachers or parents shouldn’t be afraid when their students don’t participate in debates in class – perhaps they are simply acquiring the language. Moreover, putting pressure on the learner to speak before they are ready will result in anxiety.” Robert William McCaul, British Council 

E V E N I M E N T E

  • Hai să dăm de veste! În lunile iulie și august folosește Voucher-ul de mai jos și ai 15% reducere la toate sesiunile de coaching de vorbit în limba engleză.

C A R T E

Daring Greatly How the Courage to Be Vulnerable Transforms the Way We Live, Love, Parent, and Lead de BRENE BROWN

Am ales una dintre cărțile mele preferate să te însoțească în acest al doilea episod. Cartea nu este despre vorbit în limba engleză, ci despre cum poți trăi din plin având încredere în vulnerabilitatea ta.

Am pus aici varianta în engleză, pentru că este fain să citești o carte exact așa cum a scris-o un autor. Lectura de față are multe povești (autoarea însăși spune despre sine că este „a researcher storyteller”).

Găsești în ea inspirație dacă ești părinte, leader, pedagog sau om care caută dezvoltarea – pur și simplu. Are un limbaj simplu, clar, doar pe alocuri de specialitate, așa că este și un bun prilej de a citi cu voce tare în limba engleză.

Aici găsești și un speech celebru de-al ei la TED.

  S E N S

Nu uita: scopul tuturor acțiunilor tale este de a transmite informație, poveste, sentimente și sens. Poți să începi să îți dai voie să fie și povestea ta, chiar de astăzi.

 C O N T A C T

Dă-mi de veste și spune-mi cum ți-a mers. Scrie-mi la razvan@vorbestedebine.ro. Acolo îmi poți cere sfaturi personalizate sau trimite gânduri legate de parcursul tău personal.

Mulțumim Imagine People pentru identitate vizuală și grafica realizată special pentru acest newsletter, dar și pentru social media management.

Mulțumim, Teodora Luca, pentru proofreading și corectură.

Ți se pare de folos? Dă mai departe acest newsletter! 📩

Dorești un program de Coaching 1:1 pentru public speaking în limba engleză?

 

Trimite un mesaj
Ai nevoie de mai multe informații?
Zi bună,