IANUARIE 2024 Vorbește de Bine #10
Ei bine, știți cât de entuziasmați suntem în fiecare an când vine vorba de rezoluții de Anul Nou, nu-i așa?
În mod cert, fiecare dintre noi are acele planuri mari, acele schimbări epice pe care vrem să le facem în viața personală. Dar recunoaștem cu toții că, uneori, aceste rezoluții devin ca acel invitat la petrecere care promite să vină și apoi se răzgândește în ultimul moment.
În ediția acestui newsletter ne ocupăm de motivație, de ce este ea atât de importantă, cum putem rămâne mai multă vreme motivați și cum putem să-i inspirăm și pe ceilalți prin discursuri motivaționale.
POVESTE
Am avut un cursant care, atunci când am început să țin cursuri de public speaking, s-a înscris la unul dintre aceste ateliere și mi-a spus că dorește să își dezvolte abilitățile de comunicare.
Mi-a povestit că, înainte de aceasta, își făcuse un abonament la sală. În primele zile, era plin de entuziasm. Se trezea la ore imposibile pentru a prinde începutul antrenamentului. Își echipa sacul de sală cu toate cele necesare: prosop, sticlă de apă, chiar și o jumătate de litru de motivație la pachet.
Dar apoi, după câteva săptămâni, au început să apară schimbările. Nu mai era atât de captivant să se ridice în zori și să se ducă la sală. Își găsea scuze pe care, sincer, mi le spusesem și eu cu diferite ocazii. „Dacă nu merg azi, nu-i nimic, o să recuperez zilele viitoare”, „Fac prea mult deja la job și acasă”, sau „Am o durere de spate – mai bine să nu forțez – stau acasă”.
PRACTICĂ
Cu toate acestea, în cursurile pe care le țin pentru adulți, am observat că, deși încep cu o grupă de 12-15 persoane, la discursul final ajung maxim 50% dintre cursanți.
În ultimele zile am adunat mai multe materiale despre motivație, optimum motivațional și tipuri de motivație, astfel încât înțelegem mai bine ce se petrece în mintea și sufletul nostru atunci când începem un proiect sau avem o rezoluție de an nou, care invariabil ajunge în sertarul pe care să îl mai redeschidem anul viitor, pe 1 sau 2 ianuarie 2025.
Motivația poate fi de mai multe feluri:
1. Motivația intrinsecă …
… este ca un motor intern care ne propulsează spre acțiuni și realizări bazate pe plăcerea, pasiunea și interesul nostru personal. Este acea forță interioară care ne face să ne dedicăm cu pasiune activităților și obiectivelor noastre, independent de recompense externe sau de presiunea socială. Atunci când acționăm din motivație intrinsecă, suntem conduși de curiozitate, dorința de a învăța și de a evolua constant, aducându-ne satisfacție și împlinire profundă din interiorul nostru, fără a avea nevoie de validare sau recunoaștere din afară. Este acea sursă internă de energie care ne îndrumă pas cu pas către autenticitate și dezvoltare personală continuă.
2. Motivația extrinsecă …
… se bazează pe recompensele externe sau pe influențele din afara noastră pentru a ne determina să acționăm sau să atingem anumite obiective. Aceasta poate veni sub forma unor stimuli precum recompense financiare, recunoaștere socială, laude sau alte beneficii tangibile sau intangibile oferite de către alții. Deși poate fi eficientă pentru a iniția anumite acțiuni sau comportamente, motivația extrinsecă poate deveni fragilă în timp și poate duce la o scădere a angajamentului sau a implicării pe termen lung într-o activitate sau în atingerea unui obiectiv, în lipsa unei motivații interne autentice și a unei conexiuni personale cu ceea ce facem.
Toate studiile au arătat că persoanele care au o motivație mixtă în legătură cu un obiectiv, tind să se țină de o activitate mai mult timp, și asta mai ales dacă motivația intrinsecă este cea care o determină. Adică tindem să păstrăm acele tabieturi și activități care ne fac plăcere, ne oferă o bucurie interioară și ne oferă un sens în viața noastră de zi cu zi.
Uite și câteva sfaturi pentru a te păstra motivat în noul an:
1. ALEGE
Poate că îți dorești să faci prea multe lucruri într-un timp foarte scurt. Fii realist și alege ce e mai important pentru tine – atât din punct de vedere al dezvoltării tale personale (motivație intrinsecă), dar și din punct de vedere al aspectelor practice pe care le ai de rezolvat (motivație extrinsecă).
2. PAȘI MICI
Creează obiective specifice, măsurabile și realizabile. Împarte-le în pași mai mici (chiar infimi) pentru a-ți menține motivația pe parcursul progresului. Chiar dacă mintea ta te sabotează spunând – „Ah, iar nu am reușit să îmi fac timpul de exerciții fizice”, trebuie să știi că, atunci când ai făcut mai puțin este mult mai mult decât dacă nu ai fi făcut nimic. Și nu uita – a doua zi poți încerca din nou să ajungi la ținta ta.
3. IA-ȚI UN PARTENER DE DRUM
Implicarea într-o activitate împreună cu cineva poate aduce bucurie și satisfacție prin împărtășirea reușitelor și progresului reciproc. Cursurile la care te duci cu cineva cunoscut sau serile de baschet sau dans cu prietenii tind să fie activități cu un număr de iterații mult mai mare decât acele lucruri pe care le faci de unul singur.
4. GĂSEȘTE PASIUNEA
Identifică și explorează domeniile care te pasionează cu adevărat.
Motivația este mai ușor de menținut atunci când faci ceea ce îți place.
5. FII RECUNOSCĂTOR
Și gândește-te la rezultatele pe care le vei obține pe termen lung, ceea ce te va motiva să perseverezi în ciuda dificultăților pe parcurs.
Privește viața ta de la o distanță mai mare.
Motivația are două uși: ușa prin care se intră este recunoștința, iar cea prin care ieși este răbdarea.
Încerci, încerci, până reușești.
CURS INTENSIV DE PUBLIC SPEAKING PENTRU ADULȚI
- Unul dintre lucrurile pe care le-am schimbat la cursul meu a fost să îl fac mai consistent și mai intensiv. Astfel, cele 6 ore de curs s-au transformat în 10.
- Un alt lucru pe care l-am modificat în noul format de curs este faptul că atelierele vor avea loc pe durata unei singure săptămâni, între 19 și 23 februarie 2024.
- Acum, orele de curs sunt condensate pe durata a unei singure săptămâni, făcând ca acest atelier să devină o experiență care să deschidă noi și noi oportunități pentru tine.
Începe și tu anul cu un curs intensiv de public speaking
PUBLIC SPEAKING PENTRU COPII
Cum să îi motivezi pe copiii tăi?
1. Fii tu un model
Copiii învață adesea prin observare și imitație (am mai spus asta și aici). Un părinte care este consecvent cu lucrurile pe care și le propune, devine un model pentru viitorul adult. Chiar dacă, pe moment, modificările poate nu se văd, pe termen lung, copiii învață cum să rămână motivați interior.
2. Oferă mai puține recompense
Deși pare contraintuitiv, recompensele, notele și pedepsele nu sunt un bun motivator. Acestea funcționează, dar doar pe termen scurt, lezând dorința și motivația interioară a copiilor. Majoritatea studiilor realizate în școli au demonstrat că elevii care au fost motivați interior mai mult și exterior mai puțin au avut o consecvență mai mare și rezultate mai bune în a rezolva sarcini complexe. La Școala Gimnazială Liberă Waldorf pot observa acest lucru foarte bine. Elevilor nu le sunt arătate notele, astfel că ei învață din curiozitate și din relația autentică pe care o au cu profesorii lor.
Nu oferiți recompense pentru citit, făcut curățenie sau realizarea temelor. Copiii voștri vor înțelege din acest lucru că acele activități care sunt neplăcute la prima vedere trebuie să fie făcute doar dacă primesc ceva în schimb. Iar negocierea acestor activități va fi din ce în ce mai dură.
Și haideți să fim sinceri, unele lucruri pur și simplu trebuie să le facem, așa cum e cu spălatul pe dinți – nu ai ce flacără să ții aprinsă pentru făcutul patului sau pentru pusul șosetelor. Pentru acelea nu ai nevoie de motivație, doar le faci. 🙂
3. Creează o relație autentică
Arată interesul tău pentru activitatea copiilor tăi. Discută despre activitatea aceasta, păstrează un contact zilnic sau cât mai des cu ceea ce simt copiii tăi în raport cu acea activitate.
Încurajează-i să nu renunțe atunci când dau de greu – dincolo de efort se află cele mai mari realizări. Și chiar dacă tentația de a renunța e mare (înainte de un spectacol, înainte de un concurs etc.), este chiar mai bine să îi ajuți, cu blândețe, să încheie un proces. Altfel, o renunțare poate să rămână (chiar dacă nu este verbalizată) ca un eșec personal pentru copilul tău.
Dacă, totuși, vezi că o activitate extrașcolară oferă o stare neplăcută și nu mai aduce bucurie copilului tău, fii flexibil – găsește altă activitate potrivită sau oferă alternative.
SENS
Nu uita, câteodată ești foarte aproape de țelul tău și renunți prea devreme. Privește momentele mai grele ca parte dintr-un proces mai amplu, privește viața ta dintr-o perspectivă macro – fii recunoscător pentru tot ce ai realizat în 2023 și pregătește terenul pentru ce nu ai reușit, nu renunța la proiectele tale. Spune-ți: ceea ce nu am reușit, nu am reușit încă.
Einstein o spune mai simplu – căci se știe, are eleganță în gândire 🙂
CONTACT
Scrie-mi la razvan@vorbestedebine.ro. Acolo îmi poți cere sfaturi personalizate sau trimite gânduri legate de parcursul tău personal.
Mulțumim Imagine People pentru identitate vizuală și grafica realizată special pentru acest newsletter, dar și pentru social media management. Mulțumim, Teodora Luca și Raluca Enache pentru proofreading și corectură.
Ți se pare de folos? Dă mai departe acest newsletter!
📩 Ne poți susține cu un share sau like și pe social media: Facebook: Vorbește de Bine Instagram: Vorbește de Bine
Astfel, vom ajunge la cât mai mulți vorbitori de bine, care spun povești și fac lucruri mărețe să se întâmple.