AUGUST 2023 Vorbește de Bine #9
Sper că ai avut parte de o vacanță plină de aventură și bucurii ☀️
Pe mine m-au surprins multe momente vara aceasta, așa că a trebuit adesea să iau decizii rapide, să improvizez, să găsesc soluții și să mă și bucur în același timp.
În primul rând, am primit o provocare din partea Federației Waldorf din România – să țin în luna iulie un curs de dicție și improvizație teatrală pentru profesori la Simpozionul Național Waldorf din Timișoara. Așa că am luat bine-mersi notițele mele din Facultatea de Teatru (mulțumesc dna Mihaela Sârbu), am citit mult despre improvizație și am aplicat din plin ce am citit și ce am descoperit.
Am început să adaug și să presar în programele pe care le pregătesc și pastile (efervescente le-aș numi) de improvizație. Noile cursuri de vorbit în public pentru copii și adulți vin cu ceva în plus din toamnă: arta improvizației.
Dacă vrei să citești episoadele trecute, o poți face aici.
POVESTE
Arta improvizatiei nu este un concept nou; a captivat mințile oamenilor de-a lungul timpului, nu doar pe scena teatrelor sau în industria entertainment-ului, ci și în viața de zi cu zi. Improvizația este mai mult decât simpla prezentare a unor replici ad-hoc sau a unor mișcări spontane; ea reprezintă capacitatea de a răspunde rapid și creativ la situații neașteptate.
La Simpozionul menționat mai sus, Gabor Kulcsar, un profesor venit din Ungaria, ne-a spus că în timpul unei zile de lucru, conform unui studiu (pe care l-am și găsit aici), un profesor ia aproximativ 1500 decizii educaționale. Adică 3 decizii profesionale pe minut. Probabil că și în alte meserii (mai ales cele în care lucrezi în mod direct cu alți oameni), ai parte de multe decizii pe care trebuie să le iei. Rapid. Cu tact. Și înțelepciune.
Așa că nu mai punem la îndoială că improvizația poate aduce numeroase beneficii în viața de zi cu zi a fiecăruia dintre noi.
Iată 10 motive pentru care ar trebui să ne aventurăm în lumea improvizației și să abordăm viața cu un spirit deschis și creativ:
1. Dezvoltarea spontaneității:
Improvizația ne pune în situații neașteptate, solicitându-ne să reacționăm fără prea mult timp de gândire. Această abilitate ne poate ajuta să devenim mai spontani și mai flexibili în abordarea provocărilor de zi cu zi.
2. Îmbunătățirea comunicării:
Improvizația necesită ascultare atentă și răspunsuri rapide. Prin practicarea acestei arte, putem dezvolta abilități de comunicare mai eficiente, învățând să ne exprimăm ideile mai clar și mai succint.
3. Reducerea fricii de eșec:
În improvizație nu există răspunsuri corecte sau greșite. Această libertate de a experimenta și de a greși ne ajută să depășim frica de eșec și să învățăm să ne asumăm riscuri. Nu mai spun că pe mine m-a ajutat să trec de frica de penibil, o altă teamă adânc înrădăcinată în viața de adult.
4. Stimularea creativității:
Improvizația ne cere să venim cu soluții rapide și neconvenționale. Prin exercițiile de improvizație, ne putem antrena creierul să găsească soluții inovatoare în diverse situații. Think out of the box!
5. Dezvoltarea încrederii în sine:
Atunci când reușim să improvizăm cu succes, crește încrederea noastră în abilitățile proprii. Această încredere se poate extinde și în alte aspecte ale vieții noastre. Am putut să văd cursanți care au pornit cu timiditate, dar atunci când și-au dat frâu liber capacității proprii de a improviza, au făcut un declic interior și au devenit mai încrezători. Din acel moment!
6. Gestionarea stresului:
Improvizația ne pregătește să facem față situațiilor tensionate. Prin practicarea răspunsurilor rapide la situații neașteptate într-un mediu controlat, putem învăța să gestionăm mai bine stresul în situațiile reale. De asemenea, ne ajută să scăpăm de frica de a vorbi în public.
7. Îmbunătățirea adaptabilității:
Viața este plină de schimbări și necunoscut. Improvizația ne ajută să ne adaptăm mai ușor la noile situații și să găsim soluții în momente de incertitudine.
8. Dezvoltarea empatiei:
În improvizație, trebuie să ne punem adesea în pielea altor personaje și să înțelegem perspective diferite. Această abilitate poate crește nivelul de empatie în relațiile noastre interpersonale.
9. Amuzament și bucurie:
Improvizația poate fi distractivă și relaxantă. Ne permite să ne eliberăm de constrângerile cotidiene și să ne bucurăm de momentul prezent. La cursurile de impro se râde mult și pleci cu o stare bună de spirit care te poate însoți chiar și o săptămână întreagă.
10. Explorarea sinelui:
Prin improvizație, avem ocazia să ne cunoaștem mai bine, să descoperim părți ale personalității noastre pe care nu le-am fi aflat și să ne dezvoltăm în moduri neașteptate. Da, impro te ajută să te cunoști mai bine și să te surprindă faptul că suntem mai mult decât credem noi că suntem.
Ușor de zis să improvizăm mai des.
Dar ce ne facem cu cei care spun despre ei că nu sunt spontani și nu au darul de a improviza. Ei bine, trebuie să știi că eu am fost un copil timid și chiar un tânăr destul de rezervat, rar reușeam să improvizez în mod autentic. Anii de pregătire în domeniul actoriei m-au ajutat foarte mult să depășesc teama de penibil și să întâmpin cu mai multă încredere necunoscutul.
Așa că, da, arta de a fi spontan se învață. (Vă aștept la curs, dacă nu mă credeți 😊).
PUBLIC SPEAKING PENTRU COPII ȘI ADOLESCENȚI
Copiii trăiesc în prezent mai mult decât o facem noi, adulții.
De aceea, ei pot stăpâni mai ușor această artă. Răspund spontan, cu lejeritate și scot „perle” care ne amuză sau ne binedispun.
Mai ales dacă reușim, ca adulți, să le creăm un cadru de încredere, în care să nu judecăm răspunsurile greșite și în care să nu îi ironizăm folosind cunoașterea noastră de adulți.
Răspunsurile închise, abstracte sau ironiile asupra celor mici pot opri un copil din a improviza sau din a fi creativ.
De aceea am hotărât să adaug elemente de impro și în cursurile pe care le țin pentru copiii.
Iată doar 5 dintre aceste motive :
1. Dezvoltarea încrederii în sine:
Pentru copii și adolescenți, construirea încrederii în sine este esențială. Improvizația îi ajută să-și depășească timiditatea, să-și exprime ideile în public și să-și dezvolte abilitatea de a se simți confortabil în propria piele.
2. Învățarea colaborării:
Improvizația necesită interacțiune și colaborare strânsă cu alți participanți. Prin jocurile de improvizație, copiii și adolescenții învață să lucreze în echipă, să asculte și să răspundă la sugestiile celorlalți și să dezvolte abilități de comunicare eficientă.
3. Gestionarea emoțiilor:
Improvizația îi pune în situații diverse și imprevizibile. Aceasta poate ajuta copiii și adolescenții să-și dezvolte abilitățile de gestionare a emoțiilor, să facă față stresului și să-și păstreze calmul în situații tensionate.
4. Dezvoltarea creativității:
Copiii și adolescenții sunt plini de imaginație și creativitate. Improvizația îi încurajează să-și folosească imaginația în mod liber, să vină cu idei neașteptate și să exploreze noi moduri de gândire.
5. Învățarea adaptabilității:
Viața este plină de surprize și schimbări. Improvizația îi învață pe copii și adolescenți să fie adaptabili la situații noi, să găsească soluții rapide și să-și păstreze flexibilitatea în fața provocărilor.
CARTE
Am mai mulți prieteni improvizatori (Backstage Boys, mă uit la voi), iar pe lista scurtă de cărți despre improvizație, mai toți o vor menționa pe aceasta: „Impro” de Keith Johnstone.
Autorul este un pionier al improvizației artistice și „sportive” – părintele acelor Impro Show-uri pe care, poate le-ați văzut și voi cândva prin localurile din Lipscani.
Pentru mine a fost lectura nr. 1, atunci când vine vorba de arta improviației. Este o carte care merge până în pânzele albe, trece de la amuzament, până la o anumită profunzime specifică a actului de improvizație. Exercițiile și experiențele lui Keith Johnstone pot să vă schimbe viața (la propriu), dar și perspectiva în privința educației. Căci atunci când improvizezi ai nevoie de prezență și de multă autenticitate.
Am găsit pentru voi cartea la Tracus Arte (are și o reducere) în limba română și la Libristo în limba engleză.
SENS
Dacă începi să improvizezi, vei putea observa bucuria de a spune „da” contextului și de a accepta o situație, pentru ca abia apoi să o poți transforma.
CONTACT
Așa că spune „da” contextului și apoi, cu luciditate schimbă ceea ce poți schimba!
Dă-mi de veste și spune-mi cum ți-a mers.
Scrie-mi la razvan@vorbestedebine.ro. Acolo îmi poți cere sfaturi personalizate sau trimite gânduri legate de parcursul tău personal.
Mulțumim Imagine People pentru identitate vizuală și grafica realizată special pentru acest newsletter, dar și pentru social media management. Mulțumim Teodora Luca și Raluca Enache pentru proofreading și corectură.
Ți se pare de folos? Dă mai departe acest newsletter!
📩 Ne poți susține cu un share sau like și pe social media: Facebook: Vorbește de Bine Instagram: Vorbește de Bine
Astfel, vom ajunge la cât mai mulți vorbitori de bine, care spun povești și fac lucruri mărețe să se întâmple.