Dorești mai multe detalii? Sună la 0722.748.668 contact@vorbestedebine.ro

Vorbește de Bine #12

 

În lecturile mele din această vacanță am dat peste un citat care mi-a plăcut tare mult: „În trecut, profesiile se bazau pe mușchi, în prezent se bazează pe creier, dar în viitor se vor baza pe inimă”, rostit de către Minouche Shafik, fostă directoare a London School of Economics și apoi a celebrei Universități Columbia (de unde și-a dat demisia după ce ea, evreică fiind, a intrat în conflict cu protestele pro-palestiniene #nu-intra-în-această-gaură-de-vierme 🤭).

POVESTE

De ce cred că are dreptate și că ai mei copii vor profesa folosind mai mult abilitățile de tip soft-skills?

1. Pentru că… evoluția tehnologică și automatizarea proceselor – inclusiv a celor cognitive:

În trecut, activitățile economice principale erau legate de agricultură, industrie și construcții, unde munca fizică era esențială.
În prezent, datorită automatizării și tehnologiei, accentul s-a mutat pe profesii care necesită abilități cognitive, creativitate și rezolvare de probleme, ceea ce se bazează pe mai multă muncă intelectuală.
În viitor, pe măsură ce inteligența artificială și roboții vor prelua din ce în ce mai multe sarcini intelectuale, profesiile se vor orienta spre abilități ce nu pot fi replicate de mașini, cum ar fi empatia, inteligența emoțională și interacțiunea umană – toate acestea fiind trăsături asociate „inimii”.

2. Pentru că deja simțim o creștere a importanței abilităților sociale și emoționale:

Pe măsură ce societatea devine mai complexă și globalizată, capacitatea de a colabora eficient cu alții, de a înțelege și gestiona emoțiile și de a construi relații devine din ce în ce mai importantă.
În viitor, aceste abilități vor deveni esențiale pentru profesii, deoarece succesul nu se va măsura doar prin cunoștințe tehnice sau intelectuale, ci prin capacitatea de a crea conexiuni umane și de a influența pozitiv comunitățile și echipele.

3. Pentru că… eu cred (a se citi sper) că vom vedea un accent mai mare pe valori umane în economie:

Pe măsură ce economia se va orienta tot mai mult către servicii personalizate și experiențe unice, profesiile viitorului vor necesita o implicare emoțională și personală mai mare.
Firmele de succes vor fi acelea care vor pune accent pe valori umane: cum ar fi compasiunea, etica și responsabilitatea socială.
De aceea, profesiile viitorului vor avea legătură cu „inima”, adică exact cu acele calități care reflectă autenticitatea, integritatea și capacitatea de a aduce un impact pozitiv în viețile celorlalți.

PRACTICĂ

Bine-bine, dar cum îi putem ghida pe copiii noștri să dezvolte abilități care să îi ajute în aceste profesii ale viitorului, în care vor lucra cu „inima”?

1. Discută despre sentimente și emoții:

Ajută-i pe copii să-și identifice și să-și exprime emoțiile, învățându-i să fie conștienți de sentimentele lor și ale celorlalți.

Cum? Creând conectare reală și discuții cu copilul tău.
În loc să întrebi „Cum a fost la școală?”, ai putea să faci referire la aspecte concrete pe care le cunoști în legătură cu ziua pe care a avut-o copilul tău la școală: „Ai dat testul acela la română? Cum a fost?” și discuția poate continua „Cum te-ai simțit?” și „Ceilalți colegi cum s-au simțit?” sau „De ce crezi că era supărată doamna profesoară?” – încercând să nu emiți judecăți de valoare despre copilul tău, despre profesorii sau colegii săi, ci doar să îl asculți și să îl ajuți să vadă și perspectiva celorlalți.

2. Practică recunoștința:

În fiecare seară, poți face un exercițiu de recunoștință, în care fiecare membru al familiei spune unul, două sau trei lucruri pe care le-a trăit în ziua respectivă și pentru care este recunoscător. Acest obicei îi ajută să dezvolte o privire de ansamblu generoasă și să devină mai empatici.

Noi facem deja acest exercițiu seara și este uimitor cât de mult poate schimba perspectiva asupra unei simple zile.

3. Alege cursuri de calitate în dezvoltarea personală a copiilor tăi:

Participarea la cursuri de dezvoltare personală îi poate ajuta pe copii să-și exerseze abilități esențiale pentru profesiile viitorului, cum ar fi inteligența emoțională și comunicarea eficientă.

Caută acele cursuri de calitate care chiar fac ceea ce spun (marketingul e în floare) – caută recomandări și vezi dacă funcționează pentru copilul tău.

Un astfel de curs este cel pe care îl începem în această toamnă.
Pentru că și eu studiez și mă formez continuu, am aflat că anul care vine aduce cu sine noi provocări pentru elevi, care pun în valoare aceste soft-skills despre care se vorbește tot mai mult în jurul nostru și care, din păcate, nu sunt acoperite de educația tradițională: dicție, statură / postură, body-language, exprimarea propriilor idei, gândire critică, prezență, improvizație, carismă personală, curaj și încredere în sine.

4. Jucați jocuri de cooperare:

Alege jocuri care încurajează munca în echipă și colaborarea, nu doar competiția. Acest lucru îi ajută pe copii să învețe cum să colaboreze eficient și să își gestioneze emoțiile atunci când lucrează cu alții.

5. Participați la activități artistice:

Încurajează-i pe copii spre consumul de carte, artă, muzică, film sau dans.Aceste activități (re)creative nu doar că le dezvoltă sensibilitatea estetică, dar și capacitatea de a comunica sentimente într-un mod profund și empatic.
După ce mergeți la teatru sau la film, puteți lega discuții interesante despre viața sufletească a copiilor voștri. Lasă în urmă întrebarea „Ți-a plăcut?” și vino în întâmpinare cu ceva mai eficient: „Tu cum ai face dacă ai fi fost în situația lui X?” sau „Ți s-a întâmplat vreodată ceva de genul acesta?”, stârnind astfel dialoguri cu sens.

RECOMANDĂRI

Apropo, cauți o școală pentru copilul tău, în care educația să pună accent și pe achiziții ale „inimii”, nu doar pe achiziții cognitive?
Sau una în care colaborarea este mai de preț decât competiția?
Școala Gimnazială Liberă Waldorf este una dintre acestea, iar eu, după 10 ani de lucru aici, încep o nouă călătorie minunată alături de viitoarea clasă pregătitoare.

SENS

Pentru că citatul de mai sus este, de fapt, motto-ul unei întregi secțiuni din cartea „Îndrăznește să conduci” de Brené Brown, las aici esența învățăturii ei (deși cuvintele de mai jos apar de cel puțin 3 ori în carte), din capitolul legat de lucrul cu „inima”.

CONTACT

Scrie-mi la razvan@vorbestedebine.ro. Acolo îmi poți cere sfaturi personalizate sau trimite gânduri legate de parcursul tău personal.

Mulțumim Imagine People pentru identitate vizuală și grafica realizată special pentru acest newsletter, dar și pentru social media management. Mulțumim, Teodora Luca și Raluca Enache pentru proofreading și corectură.
Ți se pare de folos? Dă mai departe acest newsletter!
📩 Ne poți susține cu un share sau like și pe social media: Facebook: Vorbește de Bine Instagram: Vorbește de Bine

Astfel, vom ajunge la cât mai mulți vorbitori de bine, care spun povești și fac lucruri mărețe să se întâmple. 

 

 

Înscrie-te la Vorbitor Start & Primești gratuit

un checklist cu planul tău pentru viitorul discurs

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Trimite un mesaj
Ai nevoie de mai multe informații?
Zi bună,