Copiii vorbesc de bine în public
AUGUST 2022 Vorbește de Bine #3
Salut,
Îți scriu episodul #3 din newsletter-ul „Vorbește de Bine” chiar din școala în care sunt învățător, Școala Gimnazială Liberă Waldorf.
Pregătesc intens materialele pentru următorul an școlar și mă gândesc că elevii unei școli au nevoie adesea de abilități pentru prezentarea ideilor sau pur și simplu pentru a-i ajuta să se exprime mai bine.
La noi în școală acest lucru este realizat în mod implicit de către profesori, dar știu că în multe școli tratarea oratoriei este complet evitată.
Așa că îți propun un episod de newsletter dedicat acestui subiect.
Nu uita, acest material valoros este complet gratuit. Te încurajăm să dai mai departe acest mail și prietenilor tăi; cu siguranță le va fi de folos.
Acest newsletter a fost trimis în 23 august. Dacă dorești să primești mail-urile Vorbește de Bine la timp, te poți abona aici.
P O V E S T E
În aceste zile nu pregătesc doar noul an școlar, ci și un nou program de Public Speaking pentru copii și adolescenți între 10 și 14 ani.
Dar de ce au nevoie copiii de abilități de a vorbi în public?
Public speaking ajută la dezvoltare personală
În primul rând, modul în care vorbim ne modelează inclusiv gândirea. Selma Fraiberg, medic psihanalist pediatru și autorul cărții „Anii magici”, spune în capitolul „Educația în spiritul realității” că limbajul joacă un rol indispensabil în formarea conștiinței.
Așadar, cu cât un copil, un adolescent sau un tânăr au o vorbire mai clară și mai coerentă, cu atât se dezvoltă mai bine din punct de vedere psihologic.
Public speaking ajută la dezvoltare cognitivă
Așa că, în al doilea rând, putem spune: cu cât cunoști mai multe cuvinte, cu atât îți poți imagina mai multe. Dacă ai lua cuvintele ca pe obiecte concrete, atunci ai putea gândi că „spațiul gândirii” ar putea fi mobilat cu aceste cuvinte, concepte și idei. Există numeroase studii care arată că elevii care au un limbaj dezvoltat au rezultate școlare mai bune. Acest lucru se întâmplă și pentru că vorbitul în public presupune și planificare, și înțelegere, și chiar „compunere” de discursuri – fie în scris, fie în gând.
Public speaking ajută în dezvoltarea emoțiilor și a relațiilor sociale
În al treilea rând, vorbirea îi ajută pe copii să socializeze. Limbajul este civilizator. Când nu ai cuvintele la îndemână, emoțiile tale vor ieși la suprafață în formă brută, de multe ori acest lucru putând fi în defavoarea ta sau a celor din jur. Este adevărat că poți folosi și pumnul, așa cum făcea omul peșterilor, însă nimeni nu mai stă lângă tine.
Așadar, limbajul ajută la exprimarea sentimentelor, la modelarea propriilor idei și concepte. Acestea cresc încrederea în forțele proprii și îi ajută pe copii și tineri atât să își găsească repede prieteni, cât și să pună limite clare în relațiile lor.
Prinde un loc la viitorul curs de public speaking pentru copii: Vorbește de Bine!
P R A C T I C Ă
Ce sfaturi concrete am pentru tine, părintele, atunci când îi pregătești pe copii pentru școală pentru a avea o vorbire dezvoltată:
#1 Nu le face temele copiilor.
Unii părinți petrec mult timp alături de copii, în timp ce aceștia își fac temele. Pentru că pare mai comod la început, părinții sunt tentați să îi ajute prin a le dicta răspunsuri sau chiar părți de răspunsuri. Este adevărat că elevii vor face o impresie bună învățătorilor sau profesorilor (și poate vor primi o notă bună), însă, în acest mod, îi vei lega iremediabil de tine.
Nu uita: rolul educației este acela de a-i ajuta pe copii să se descurce singuri, să fie autonomi în variate situații. Ar trebui ca până la clasa a IV-a, copiii să poată munci singuri, iar până la clasa a VIII-a, elevii să poată gândi singuri.
Ce poți face în schimb: pune întrebări de tipul „Tu ce crezi?”, „Ce părere ai?”, „Cum ai formula asta?”, „Ce înțelegi din acea întrebare?”. La început copiii vor spune „Nu știu.”, „Nu înțeleg.” – dar trebuie să înțelegi că acesta este modul prin care copiii tăi spun, de fapt, „Spune tu ce să scriu.”.
Treptat, îi vei putea ajuta pe copii să înțeleagă rolul exercițiului și să scrie propriile idei, oricât de naive ar părea la prima vedere. Astfel, vei aloca mai mult timp la început, dar apoi copilul va fi din ce în ce mai puțin dependent de părinte și rolul tău se va diminua. Bonus: va avea mai multă încredere în forțele proprii văzând că poate realiza el însuși sarcinile de lucru.
Dacă vrei să te distrezi, uite cum să (nu) faci temele acasă, alături de copii.
#2 Poartă discuții cât mai des
Provoacă-i pe copii și tineri la dialog. La dialog autentic. Pune întrebări deschise și concrete care să deschidă un subiect. Mai puțin „Cum a fost azi la școală?” – care are ca unic răspuns „Bine”, ci mai degrabă lucruri concrete legate de colegi, profesori, materii, masa de la prânz, teste, viața lor interioară etc.
Cu cât știi mai multe despre copilul tău chiar de la el, cu atât îți va fi mai ușor să porți un dialog cu acesta. Vei afla numele prietenilor și situații din cadrul orelor, pe care apoi le poți aborda și în zilele următoare.
Sfat: Încearcă să pui întrebări la care nu știi răspunsul de dinainte. Astfel, vei crea un anturaj autentic, nu un spațiu didactic în care te pregătești să oferi o lecție.
Sfat2: Încearcă să nu transformi dialogul într-un interogatoriu prin care copilul să livreze informații despre sine: „Te-ai mai tăvălit în noroi la after-school?”, despre alți colegi: „Ce a mai făcut Gigel astăzi, s-a mai luat de tine?” sau despre profesori: „A mai țipat la voi dna Georgescu?”. Caută să creezi un mediu propice pentru un dialog natural, neutru, nu pentru pregătirea unui proces cu acuzați, vinovați și judecători.
#3 Joacă-te cu exerciții de dicție
O vorbire clară va aduce o mai mare coerență și o mai mare încredere în forțele proprii pentru copilul tău. Uite aici o selecție de frământări de limbă de făcut împreună cu copilul tău.
Exerciții de dicție pentru copii și adulți
P E N T R U C O P I I
Sfaturile pentru copii sunt simple:
#1 Ascultă de sfaturile celor mari și apoi folosește propriile cuvinte.
#2 Fii cât mai specific. Folosește exemple.
#3 Greșește, greșește, greșește. Dacă nu acum, atunci când? Ca orice copil/ adolescent perfecționist (Sunteți din ce în ce mai mulți, out there!) și ție îți place să faci totul fără de greșeală, lucru care te poate bloca sau sabota uneori.
Cu toate astea, să îți spun un secret: acum este momentul perfect să greșești. Toți din jurul tău sunt îngăduitori și bucuroși atunci când te exprimi cu vocea ta proprie. Spune-le părinților să îți povestească felul în care, acum vreo 10 ani, milioane de români îl urmăreau la televizor pe Virgil Ianțu cum le punea întrebări copiilor, iar ei „spuneau lucruri trăznite”. Asta pentru că oamenii mari sunt fooaaarte îngăduitori cu greșelile copiilor și li se par savuroase. Așa că, liber la greșit și experimentat! Ai o vârstă privilegiată.
C A R T E
Mult înainte de Virgil Ianțu și al lui „Copiii spun…”, Dorel Zaica, artist plastic și pedagog, punea întrebări (excepționale!) copiilor, le nota și le păstra cu sfințenie în caiete. Dorel Zaica iese din întrebările standard pe care noi, adulții, le punem copiilor și caută dialogul autentic. Răspunsurile copiilor, sunt, cum spune Pleșu, „pe măsură, libere de ştaif ideologic, platitudine confortabilă, conformism previzibil. Totul e de un umor patetic, fiecare pagină se mişcă între haz ultim şi candoare sfâşietoare”.
Am citit de curând cartea aceasta superbă pe care am găsit-o la un anticariat. Se numește Experimentul Zaica și poți găsi un teaser și în acest articol din Adevărul.
Dacă o găsești undeva reeditată (wink-wink, Editura Meridiane), dă-mi de veste.
Mai multe cărți scrise de Dorel Zaica aici.
S E N S
Gândul de azi vine în întâmpinarea unui nou început.
Atunci când pornești la un nou drum, este bine să ai un țel. Așa cum spune Seneca, dacă nu avem un scop, un obiectiv clar, ne va fi foarte greu să găsim modalități de a ne orienta profesional sau personal. A te îndrepta oriunde este egal, uneori, cu a te îndrepta nicăieri.
Fără o direcție, vântul care suflă nu este nicidecum prielnic, căci atunci suntem la mâna vântului: vom merge în direcția pe care el însuși ne-o va descrie; dar dacă dorești să fii tu cârmuitorul parcursului tău profesional sau personal, atunci este timpul să te iei în stăpânire, să setezi un țel și apoi să îl urmezi cu consecvență.
C O N T A C T
Dă-mi de veste și spune-mi cum ți-a mers. Scrie-mi la razvan@vorbestedebine.ro. Acolo îmi poți cere sfaturi personalizate sau trimite gânduri legate de parcursul tău personal.
Mulțumim Imagine People pentru identitate vizuală și grafica realizată special pentru acest newsletter, dar și pentru social media management.
Mulțumim, Teodora Luca, pentru proofreading și corectură.
Ți se pare de folos? Dă mai departe acest newsletter! 📩
Ne poți susține cu un share sau like și pe social media:
Facebook: Vorbește de Bine
Instagram: Vorbește de Bine
Astfel, vom ajunge la cât mai mulți vorbitori de bine, care spun povești și fac lucruri mărețe să se întâmple.