Dorești mai multe detalii? Sună la 0722.748.668 contact@vorbestedebine.ro

Consultă frământările de limbă din secțiunea „Resurse” a acestui site.

Citește cu atenție instrucțiunile și apoi lucrează cel puțin 2-3 exerciții de dicție zilnic. Dacă ai probleme cu „s”-urile, caută să exersezi această consoană; dacă precipiți, caută frământări de limbă cu cât mai multe consoane ș.a.m.d. Fă din acest proces o obișnuință.

Înaintea unui discurs, recomand un program mai intensiv de cel puțin o săptămână, în care să lucrezi cel puțin 15 minute/zi. Chiar înaintea unui discurs important, te poate ajuta să faci câteva exerciții de respirație care să te calmeze.

Exercițiile de dicție pentru copii și adulți vor fi rostite cât mai clar și articulat – poți chiar exagera deschiderea maxilarului.

  • Începe prin a rosti rar.
  • Apoi din ce în ce mai tare (volum).
  • Apoi din ce în ce mai rapid (durată).
  • Apoi tare și rapid.
  • Alternează ritmuri și tonalități.

Pentru o vorbire mai clară poți încerca și o variantă a acestui exercițiu și anume să rostești exercițiile cu un creion/pix/deget arătător în gură, așezat orizontal. Chiar dacă este dificil, încearcă să rostești fiecare sunet în parte fără să te grăbești.

IMPORTANT: Pentru a da rezultate, exercițiul acesta se realizează cel mult 5 minute într-o zi. Recomand ca exercițiile de dicție să se realizeze zilnic, crescând treptat viteza și volumul (de la o zi la alta).

Lucrează o serie de 4-5 exerciții de dicție pe săptămână – nu un alt exercițiu în fiecare zi. Aprofundează până simți îmbunătățiri.

 

Înscrie-te la Newsletter și Primești gratuit

un checklist cu planul tău pentru viitorul discurs

Nu facem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.

Trimite un mesaj
Ai nevoie de mai multe informații?
Zi bună,